2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Virtuvės baldai ir interjeras

Nuo ko prasideda namų interjero kūrimas? Galvoje sušmėžuoja tapetai, sienų dažai, grindų lentos, o gal net netinkuotos plytų sienos. Tačiau šį kartą pradėkime nuo baldų, nes būtent jie nulemia interjero stilistiką ir atspindi kūrėjo ar užsakovo vidinį pasaulį.
Taigi klasika ar modernas? Dažniausiai atsakymas į šį klausimą slypi kiekvieno žmogaus pasąmonėje. Ir jei jau nusprendėte į kurią stilistinę pusę labiau krypstate, nepamirškite, kad visiško kraštutinumo padės išvengti vienas kitas įmantrus retrospektyvinės linijos baldas modernioje aplinkoje ir atvirkščiai. Didžiausias šių stilių skirtumas yra forma. Šiuolaikiniai modernistiniai baldai pasižymi aiškiomis ir paprastomis formomis, o senovinį stilių reprezentuoja įmantrios linijos ar raižiniai. Skirtumas tarp epochų neišnyks pakeitus medienos tipą ar atėmus detalių bei smulkmenų, tačiau svarbiausia, kad naujoje erdvėje jaustumėtės gerai ir energingai. Geriausias interjeras yra toks, kuris atspindi Jūsų pasaulio suvokimą.
O kaip suprojektuoti jaukią ir patogią virtuvės erdvę? Kaip neįnešti sumaišties ir racionaliai suplanuoti savo buitį? Kokie virtuvės baldai patys tinkamiausi? Vieno atsakymo tikriausiai niekad nebus, nes visi mes esame individualistai, turime skirtingus poreikius, įpročius ir charakterį.
Vieniems virtuvė asocijuojasi tik su pusryčiais ir rytine kava, kiti joje praleidžia bemaž pusę savo gyvenimo, o tretiems tai darbo vieta. Jei maisto gaminimas Jums svarbus ir virtuvėje ketinate kūrybingai leisti laiką belaukiant namiškių ar svečių – neišsisuksite be didesnės kvadratūros ir sudėtingos įrangos. O jei planuojama virtuvės erdvė bus bendra su valgomuoju – reikėtų vizualiai jas atskirti, išlaikant stilistinę liniją. Bendrą erdvę sujungti ar atverti gali padėti virtuvės baldai. Juk virtuvė – tai jauki ir moderni erdvė, kuri turi skatinti kūrybiškumą bei atspindėti žmogaus statusą. Be to, virtuvėje yra išnaudojamos naujausios technologijos, bei atsispindi estetinės ar net socialinės užsakovo idėjos. Be to vertėtų nepamiršti, kad dažnai virtuvėje vien moterys nebekaraliauja. Vyrams maisto gamyba taip pat suteikia malonumo, todėl planuojant virtuvės erdvę reikėtų nepamiršti ir apie savo antrosios pusės poreikius.
Šiuolaikinis vartotojas pageidauja novatoriško požiūrio, kokybiškų medžiagų. Jis rūpinasi ekologija bei antrinių žaliavų perdirbimu, todėl kuriant interjerą reikia atkreipti dėmesį į patogumą ir į šiuolaikinės visuomenės greitą gyvenimo tempą bei laiko stoką. Laikas virtuvėje turi teikti džiaugsmą, todėl labai svarbus planavimo kriterijus yra funkcionalumas.
Pageidaujamą atmosferą sukurti padės apšvietimas. Tačiau pirmiausia išsiaiškinkite savo įpročius ir pagal juos virtuvės erdvėje išskirkite zonas. Prie specifinių erdvių priderinkite atitinkamą dizainą ir susikursite jaukiausią namų kampelį. Interjero specialistai išskiria penkias virtuvės zonas. Pirmoji apibrėžią produktų laikymo zoną, kurioje kaupiami ir laikomi konservuoti, šaldyti ar tipiniai maisto produktai, tokie kaip ryžiai ar makaronai. Antroji zona apibrėžia erdvę daiktų laikymui, tokių kaip puodai, stiklinės ar puodeliai. Trečiojoje, vadinamoje plovimo zona, laikomi plovikliai, įkurdinama šiukšliadėžė, įrengiama kriauklė bei didžioji virtuvės pagalbininkė – indaplovė. Pagrindinė darbo virtuvėje vieta – maisto gaminimo zona. Visi reikalingiausi daiktai, tokie kaip prieskoniai ar pjaustymo lentelė, turi būti lengvai ir patogiai pasiekiami iš šios zonos. O paskutinę zoną atstovauja erdvė skirta virimui. Joje viryklė bei orkaitė, puodai bei keptuvės. Šių zonų pritaikymas asmeniniams poreikiams yra vienas svarbiausių uždavinių.
Virtuvė tai vieta, kurioje dažnai priimami svarbūs sprendimai, ilsimasi po darbo dienos ir bendraujama su šeima. Tad virtuvės interjero kūrybos procesas turi būti labai atsakingas ir kruopštus, kad galutinis rezultatas netrukdytų mėgautis rytinės kavos ar arbatos puodeliu.

baldai

1 komentaras:

  1. Manau, kad puiki idėja virtuvę suskirstyti zonomis. Manau, kad viryklės turi būti toliau nuo ten, kur yra valgoma.

    AtsakytiPanaikinti